MEMBER'S

Monday, November 8, 2010

ZAID LETAK JAWATAN, PKR MAKIN TENAT

ZAID IBRAHIM mengumumkan meletak semua jawatan dalam PKR dan menarik diri dari bertanding Timbalan Presiden PKR. Keputusan itu dibuat kerana beliau tidak puas hati dengan proses pemilihan parti yang tidak telus dan bercelaru. Beliau telah menyatakan beberapa kali kepada pihak pucuk pimpinan parti tetapi tiada usaha untuk membetulkan keadaan tersebut.

Setelah berada lebih 18 bulan dalam PKR beliau merasakan terlalu banyak kepincangan yang terdapat dalam PKR dan tidak teragak-agak untuk membuat keputusan melepaskan semua jawatan termasuk Pengerusi Perhubungan PKR Wilayah Persekutuan.

Zaid seorang bekas menteri era Pak Lah, hatinya masih dekat dengan UMNO dan BN tetapi kerana mempertahankan ego dan nafsu beliau menyertai PKR. Sekarang beliau telah mengetahui dan nampak sebanarnya apa yang berlaku dalam PKR amat teruk dan beliau telah nampak bahawa PKR berada dalam tenat dan diambang kehancuran.

Soalnya kemana arah Zaid selepas ini ??? Kembali kepada UMNO ?? Menyertai DAP atau bersama-sama Tok Guru Nik Aziz dalam PAS ???

Dilihat DAP lebih berminat untuk menerima Zaid kerana ia sebagai satu strategi menghadapi PRU 13 nanti . DAP mahu seramai mungkin orang melayu bersama mereka dan bertanding dalam pilihanraya kerana mereka ada pengalaman di Negeri Perak walaupun mereka mempunyai kerusi lebih tetapi mereka tidak boleh menjadi Menteri Besar kerana undang-undang tubuh kerajaan negeri telah meletakkan bahawa seorang Menteri Besar mestilah dikalangan orang melayu.

Jika beliau mahu bersama Tok Guru, adakah beliau akan diterima oleh kepimpinan PAS yang lain, bagaimana dengan Husam ??

Soalnya sekarang Zaid sedang mencongak-congak kemana arah lompatan beliau selepas ini.

1 comment:

 1. Salam Perjuangan.

  Jutaan TERIMA KASIH kerana melayari blog saya.

  Saya telah linkkan blog anda.

  Melayu CinDia
  Blogger Gelombang Rakyat

  http://gelombang-rakyat.blogspot.com/

  ReplyDelete